MOST KÉREK IDŐPONTOT

Tóth Szilvia blogja

Hiedelmeink bűvkörében egy életen át - támogatnak? 2020.06.25.

Tény, hogy hiedelmeink meghatároznak bennünket. Vannak támogató, előre vivő és vannak bennünket hátráltató hiedelmek.

Részletek
Új szakaszba lépett a home office-os életforma 2020.04.29.

Egyre hajtogatják, hogy hamarosan visszatérnek a home office munkavállalók a régi megszokott rendben. Igen ám, de azóta kialakult új szokásokkal m...

Részletek
Bízni vagy nem bízni? Ez itt a kérdés - vezetői dilemmák ... 2020.04.18.

Vezetőként megtapasztalni a home office munkakörnyezetet nagy kihívás mind önismeret, mind vezetői kompetencia fejlesztés tekintetében.

Részletek
Üss vagy fuss? 2020.04.07.

Kimondva vagy kimondatlanul, de mindenki valamilyen stresszben van. Üss vagy fuss! mondja a stressztörvény! Most ütni sem tudunk, hiszen nincs k...

Részletek
Home office - tényleg ördögtől való? 2019.08.23.

Kinek való és kinek nem? Mindenki alkalmas arra, hogy home office-ban dolgozzon? Miért szeretik és miért nem a munkáltatók? Miért szeretik és mié...

Részletek
6 biztos tipp, ami nyomatékosítja állásinterjún, hogy hos... 2019.08.18.

Kétségeid vannak, hogy mit mondj és mit ne mondj állásinterjún? Érdemes őszintének lenni? Vagy érdemesebb azt mondani, amit a munkáltató hallani ...

Részletek
Bruttó 270.000 Ft/hó alapbér vagy a bruttó 350.000 Ft/hó ... 2019.08.04.

Az állásinterjún eljön a bértárgyalási szakasz és te tanácstalan vagy, hogy mit is mondjál? Mennyit érsz? Mennyit ér a feladat, amit csinálni fogsz?

Részletek
A cél és a kitartásod ereje!! 2019.07.13.

Célod van! Van hozzá kitartásod? Van hozzá erőd?

Részletek
Mikor alkalmas az idő arra, hogy változtassak? 2019.06.11.

Majd holnap elkezdem a fogyókúrát. Már késő, hogy elkezdjek félre tenni. Holnaptól egészségesen táplálkozom.

Részletek
Mire elég 20 másodperc? 2019.05.06.

avagy szokásaink, melyek meghatároznak bennünket. - 1. rész Hogyan tudunk új, céljainkat támogató szokásokat felvenni, nem támogatókat pedig elhag...

Részletek
Mi a legfájdalmasabb titok az önfejlesztés útján? 2019.04.30.

Szembe mersz nézni ezzel a kérdéssel? Ha te már a címet elolvasva úgy döntöttél, hogy nem, akkor ne is tedd meg. Amennyiben egy kicsit is kiváncsiv...

Részletek
Pesszimista vagy optimista az újszülött? 2019.04.26.

Cikkem írását a húsvéti ünnepek alatti balatongyöröki kirándulásunk ihlette. Csodás nap volt, a parton rengeteg ember, család, kicsik és nagyok eg...

Részletek
5 tuti tipp, hogyan fogalmazd meg céljaidat! 2019.04.11.

Csak pörögnek a gondolataid arról, hogy neked milyen céljaid is vannak az életben? Magadtól mit vársz el? Nehéz szavakba önteni?Nehéz megfogalmazni?

Részletek

Mi a legfájdalmasabb titok az önfejlesztés útján?

2019. április 30., 13:50

Szembe mersz nézni ezzel a kérdéssel? Ha te már a címet elolvasva úgy döntöttél, hogy nem, akkor ne is tedd meg. Amennyiben egy kicsit is kiváncsivá tett, olvasd tovább!

Hogy a kérdésre megkapjuk a választ, először fontos tisztáznunk az életünk azon területeit, amelyek együttes egyensúlya biztosítja, hogy életünkre azt a jelzőt tudjuk adni, hogy: boldog, vagy kiteljesedett, vagy kiegyensúlyozott, vagy elégedett.

Melyek ezek a területek?

  • Önismeret / önbizalom  /pozitív attitűd
  • Emberi / társas kapcsolataink
  • Egészséges életmód / sport / mozgás
  • Hobbi / szabadiő
  • Pénz/ pénzügyeink
  • Célok
  • Karrier / munka
  • Tanulás

Ahhoz, hogy életünk teljes legyen fenti összetevőknek külön-külön is és együtt is jól kell működni.

100 %-ig biztos vagyok abban, hogy rengetegen vagyunk, akik ezekről a dolgokról, már sokat olvastak, néztek videót, jártak előadásokra, tréningekre. Elméletben tudjuk a helyes utat. Tudjuk, hogy mit kell tenni. Tudjuk, hogy milyen szokásokat kéne felvenni. Mozogni kéne, helyesen táplálkozni, minőségi szabadidőt teremteni, stb.

ÉS MÉG SEM CSINÁLJUK. De miért nem? 

Két dolog lehetséges.

Az egyik, mert még a kifogásokat keressük és nem vállaljuk fel annak a felelősségét, hogy ezeken a dolgokon, csak mi magunk tudunk változtatni. 

A másik pedig az, hogy nem találtuk még meg az a "nyomógombot", "belső motivációs szikrát", ami elindítja a folyamatot, hogy a gondolatot cselekedet is kövesse. A gondolat már tudja, a test még nem teszi. Tehát keresd az életedben a "nyomógombot", ami beindítja a változást.

Körülbelül két éve gyűjtöm a hulladékot szelektíven. Addig is olvastam a téma fontosságáról sok cikket, láttam videót. A gondolatot viszont nem követte cselekedet. A gyujtószikrát egy olyan videó indította el, amikor a teknősbéka úszik az óceánban és fogságában van egy műanyag gyűrűnek, ami a páncéljára szorult. Tehetetlen volt. Az emberi butaság, kapzsiság, kényelem rabja lett. Ez bennem attól a pillanattól él. Azóta a gondolatot tett követte. Szeketíven gyűjtöm a hulladékot. Ha bevásárolni megyek olyan helyre, ahova vihetek saját csomagolót, vagy táskát, akkor viszem magammal. Igen, büszek vagyok arra, hogy ezt én így teszem.

Másik eset 2017. március 31-én történt. Elmémbe vésődött a nap. Azon a napon írtam le először a céljaimat. És azóta minden nap foglalkozok vele, írom őket napról-napra. Miért? Mert a cél írás nélkül egy álom marad csupán. Miért pont azon a napon? Évek óta jártam tréningekre, sokat foglalkoztam az önfejlesztéssel, tanulással. Számtalanszor elmondták, hogy a célokat le kell írni. Nekem a gyújtószikrát egy futás közben hallgatott hanganyag indította el. "Írd le a céljaidat! MInden nap! Foglalkozz vele! Ízlelgesd! Mi tart vissza? Nem bírsz ki 100 Ft-ot, hogy vegyél egy füzetet, hogy beleírd a céljaidat?" - és hazarohantam. Előkaptam a fiókomból egy füzetet. És leírtam. És azóta is írom. 

Befejezésül a cikk címében feltett kérdésre is megadom a választ.

A legfájdalmasabb titok az önfejlesztés útján azt az elvesztegetett idő múlását elfogadni, amit a helyes gondolat és hozzá kapcsolódó cselekedetünk között elvesztegetünk. Ugyanis ez sok esetben ez éveket is jelenthet. És mikor már a cselekedet útján járunk rájövünk, hogy mennyivel könnyebb lett volna korábban is így tenni. De nem tettük. Addig amíg nem találjuk meg a gyújtószikrát. TEHÁT: KERESD A NYOMÓGOMBOT, A BELSŐ MOTIVÁCIÓS SZIKRÁT!

Valójában pedig mégis fantasztikus dolog az önfejlesztés, hiszen életünk végéig fejleszthetjük. Soha nem késő elkezdni, folytatni, fejleszteni. Az elért eredmény pedig mindig egy boldogabb, teljesebb, elégedettebb élet fele visz bennünket.

Neked mi a gyújtószikrád? Neked mi a belső motivációs rugód?

 


Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki!Hozzászólok


* A kiemelt mezők kitöltése kötelező!

!
!


Vissza az előző oldalra!
azÉNtanodam.hu - Magyar